Podcast Het Nieuwe Kantoor

Aflevering 10: productiever en creatiever dankzij geur in de werkomgeving

Geur heeft een belangrijk effect op de beleving van een plek of herinnering aan een gebeurtenis. De neus is namelijk het enige zintuig dat direct in verbinding staat met het limbisch systeem, het gedeelte van de hersenen waar onder andere motivatie, emotie en het langetermijngeheugen worden gehuisvest. Niet voor niets wordt geurmarketing steeds meer toegepast, ook in de kantooromgeving. Geur kan zelfs productiviteit en creativiteit verhogen en ziekteverzuim verlagen.

Nynke de Jong gaat in de tiende aflevering van Het Nieuwe Kantoor, een podcast van HNK, in gesprek met Sander Schaap van ScentAir. Dit is een geurmarketingorganisatie met bijna 30 jaar ervaring op dit gebied. ScentAir helpt bedrijven met het kiezen van hun eigen unieke geur, die past bij de ruimte en de situatie. De aflevering heet ‘Geur’ en staat nu op Spotify en Apple Podcasts.

De kracht van geur
Met geurmarketing kun je belevingen verbeteren dankzij de kracht van geur. Dit kan op allerlei manieren en in verschillende branches. ScentAir doet dit onder andere voor winkels, hotels, ziekenhuizen, bioscopen, kantoren en evenementenlocaties. Het kwam op Sanders pad doordat hij eerder werkzaam was in de casinobranche. ‘In Las Vegas en Macau wordt al decennialang geurmarketing toegepast’, vertelt hij. ‘Dat vond ik razend interessant en zo ging er een wereld voor me open.’

ScentAir begon in de jaren ’90 met een project voor Disney. Zij besteedden veel aandacht aan hoe attracties eruit zien, hoe ze voelen en klinken, maar misten daarmee nog een belangrijk zintuig. Daar kwam verandering in toen er voor een dinosauriërattractie werd gezocht naar een bijpassende geurbeleving. ScentAir ontwikkelde daarvoor een speciale ‘dinosauriëradem’, niet zo zeer een lekkere maar wel een prikkelende geur.

Onderzoek naar de effecten
Het effect van geur is veelvuldig onderzocht. Bepaalde geuren hebben over het algemeen dezelfde werking op mensen. Van de verkwikkende geur van citrusvruchten als sinaasappel, limoen en citroen word je wakker en creatief. Wil je ontspannen, dan is sandelhout, lavendel of vanille geschikt. Voor een huiselijke sfeer kun je bijvoorbeeld de geur van verse appeltaart verspreiden.

ScentAir verrichte zelf ook onderzoek voor een hotelketen en vergeleek de beleving met en zonder geur. ‘Daaruit bleek de beleving mét geur 20% beter te zijn’, zegt Sander. ‘Geur heeft dus invloed op hoe mensen een plek of merk beleven. Als keten kun je eenvoudig overal ter wereld dezelfde, vertrouwde geur toepassen.’

‘Scent library’
Wanneer ScentAir een geurbeleving ontwikkelt voor een kantooromgeving, dan wordt dit geheel afgestemd op de locatie: de tekeningen, de materialen, de kleuren, het licht, de muziek, de mensen en de werkzaamheden. Bij dat beeld wordt een passende geur gezocht in de ‘scent library’, waarin op dit moment 3.000 geuren zitten.

Ook voor HNK is een uniek geurconcept ontwikkeld in samenwerking met ScentAir. Robin Senne, Consultant Workplace Solutions bij HNK licht toe: ‘We hebben ervoor gekozen om geur een belangrijke plek te geven in ons concept. Zo hebben we voor de lobby gekozen voor een combinatie van sandelhout en vanille. De toptonen, de eerste indruk, worden gekenmerkt door honing, mandarijn, limoen en suiker en daarna volgen patchoeli, bladeren en pure chocolade. De afdronk, het deel van de geur dat echt blijft hangen, bestaat uit sandelhout, muskus en vanille. Het belangrijkste voor ons is dat je het gevoel van ‘welkom zijn’ ruikt, dat je gekoesterd wordt en dat jouw creativiteit wordt gestimuleerd.’

Next up

De volgende aflevering van Het Nieuwe Kantoor komt online op 5 juni en gaat over business cases. In deze aflevering spreekt Nynke de Jong met Michiel Brouwer van Re:Invent. Dit bedrijf optimaliseert de gebruikerservaring en inkomstenstromen van commercieel vastgoed.

Wat werkt voor jou?

Pas de zoekopdracht aan jouw voorkeuren aan om de resultaten te verfijnen

Amsterdam Houthavens

Managed office

  • Volledig ingericht kantoor af te stemmen op de wensen van jouw team
  • Flexibel te huren vanaf 2-20 personen, met ruimte om te groeien
  • All-in prijs inclusief meubilair, WiFi, schoonmaak-service, beveiliging en hospitality team
Vanaf €375 per werkplek per maand
Amsterdam Houthavens

Custom office

  • Van casco ruimte tot volledig gemeubileerd: bepaal zelf wat jouw organisatie nodig heeft
  • Ruimte voor 20-200+ personen
  • Creëer een uniek kantoor vanuit jouw identiteit en branding
Amsterdam Houthavens

Meeting rooms

  • Ruimte voor elk type meeting: van board meeting tot creatieve brainstorm
  • Inclusief high-end AV-apparatuur, ontworpen voor hybride werkvormen
  • Per uur te boeken in verschillende groottes voor 2 – 20 personen
Vanaf €35 per uur
BLIJVEN LEZEN
Aflevering 11: zo creëer je een succesvolle business case voor gebouwen